Maandelijks Archief 14 september 2021

Zwembad

Hoe houdt u uw zwembad goed schoon?

Een zwembad in de tuin aanleggen is natuurlijk fantastisch. Het biedt verkoeling op warme dagen, stelt u in staat om heerlijk te kunnen zwemmen wanneer u dat wilt en het is ook een geweldige plek om te spelen voor de kinderen. Het schoonhouden van zo’n zwembad is echter wel iets dat regelmatig onderhoud vereist, omdat het water anders een stuk minder prettig wordt om in te vertoeven. Maar hoe houdt u uw zwembad goed schoon? We geven graag een paar tips.

De filterpomp

Een filterpomp is een apparaat dat ervoor zorgt dat het water rondgepompt wordt in het zwembad, waarbij vuil en alg blijft hangen in het filter. Dit houdt het zwembad zo schoon mogelijk en zorgt ervoor dat u geen last heeft van het vuil dat zich anders gemakkelijk in het water zou nestelen. Een filterpomp moet zeker vijf uur per dag aanstaan om al het water rond te kunnen pompen, maar het advies luidt meestal om daar niet al te zuinig mee te zijn: wie een pomp acht uur aan laat staan, zal hier zeker geen last van hebben. Het filter raakt na verloop van tijd vol met vuil, dus het is verstandig om dit ook regelmatig te vervangen; eens in de twee weken is voor de goedkopere filterpompen heel normaal.

Chloor houdt het water schoon

Met alleen filteren komt bent u overigens nog niet klaar. Water moet gedesinfecteerd worden, zodat bacteriën geen kans krijgen om zich voort te planten. Ook groenalg kan zich makkelijk nestelen in goed gefilterd water, als er verder niks mee is gebeurd. Daarom wordt er altijd chloor toegevoegd aan zwembaden. Chloor zorgt ervoor dat bacteriën, groenalgen en schimmels zich niet kunnen vestigen in het water. Om het chloor goed te laten werken, is het belangrijk om regelmatig de pH-waarde van het water te testen; deze moet liggen tussen de 7,2 en 7,6. Dit meten kunt u doen door een teststrip te kopen, die aan zal geven wat de waarde is.

Skimmers halen takken en bladeren weg

Grover vuil kan ook in het water terecht komen. Om dit tegen te gaan gebruikt u een skimmer. Deze glijdt over het water en zorgt ervoor dat takjes, bladeren en dode insecten worden opgepikt. De skimmer heeft een mandje waar al dat vuil in terecht komt, zodat het na afloop gemakkelijk te verwijderen is. Het is ook mogelijk om het grove vuil zonder een skimmer weg te halen; een schepnetje stelt u in staat om dit vrij eenvoudig en doeltreffend te doen. Het voordeel van de skimmer is, dat u er niet zelf bij hoeft te zijn omdat de skimmer het werk automatisch doet.

De zwembadstofzuiger

Tenslotte is er de zwembadstofzuiger. Dit apparaat reinigt de bodem van het zwembad. Ook hier bestaat de mogelijkheid om een volautomatische stofzuiger te kiezen die zelf over de bodem kruipt en het vuil verwijderd, of een handmatig geopereerde variant. Welke het ook is; de stofzuiger houdt de bodem en de wanden van uw zwembad vrij van ongewenst vuil, zodat u straks heerlijk kunt zwemmen in schoon water.