Goed uw gazon onderhouden

Goed uw gazon onderhouden

Gras lijkt altijd op plaatsen te groeien waar u het niet wilt, maar een gazon onderhouden kost nog flink wat moeite. Een gazon kan ook best wat te lijden hebben van een natte, koude winter. Zeker als het gazon in de natte periode veel betreden is. Maar als u weet wat u moet doen, is gazononderhoud een dankbaar werk.

Vijf stappen plan voor gazononderhoud

Een goed gazon onderhoud voert u uit door een vijf stappenplan te volgen. Dit stappenplan bestaat achtereenvolgens uit verticuteren, zaaien, kalk strooien, bemesten en maaien.

  1. Verticuteren: De start van uw gazononderhoud begint bij het verwijderen van mos en hard aangestampte plekken. Dit doet u met een verticuteerhark: een hark met stevige punten. Door de aarde los te maken, krijgt het gras meer toegang tot water en zuurstof.
  2. Zaaien: Het leukste deel van het gazon onderhouden, bestaat uit het zaaien van graszaad. Bestrooi daarbij de kale plekken rijkelijk met graszaad. Bij een goede behandeling groeit hier binnen de kortste keren vers nieuw gras. Dit jonge gras moet nog wel een aantal weken niet belopen worden om de wortels de kans te geven goed te hechten.
  3. Kalk strooien: Gras groeit beter als de grond de juiste zuurgraad heeft. Als de bodem in uw tuin zuur is, kunt u dit eenvoudig neutraliseren door voldoende kalk te strooien. Kalk verhoogt de PH waarde, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen door het jonge gras.
  4. Bemesten: Gazon onderhoud is nutteloos als u het gazon niet bemest. Mest brengt de noodzakelijke voedingsstoffen terug in de bodem, die door maaien en het verstrijken van de tijd verdwenen zijn.
  5. Maaien: Het laatste, maar zeker niet onbelangrijkste onderdeel van het gazononderhoud, is maaien. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar regelmatig maaien zorgt voor een dichter gazon. De maaier verwijdert namelijk ook het onkruid uit het gras.

Zoals u hier kunt lezen, is gazon onderhoud niet moeilijk, maar u moet het wel goed aanpakken. Als u het stappenplan consequent volgt, tijdig sproeit en maait en de grond blijft bemesten, krijgt u een vol groen gazon.

Reacties zijn gesloten