Groenblijvende vaste planten

Groenblijvende vaste planten

Nu de herfst zijn intrede doet, komt de winter ook steeds dichterbij. Voor de tuin betekent dit dat veel planten en bomen hun blad laten vallen of bovengronds afsterven. Gelukkig zijn er ook planten die jaarrond wintergroen zijn, waardoor er ook in de winter kleur in de tuin gecreëerd kan worden. Vele van u zullen waarschijnlijk meteen denken aan een heester of conifeer, maar er bestaan ook groenblijvende vaste planten. Enkele veelgebruikte en mooie, wintergroene vaste planten zullen hieronder verder worden toegelicht.

Schoenlappersplant

De Bergenia cordifolia is de Latijnse naam voor de Schoenlappersplant. Het is een wintergroene vaste plant met groene, leerachtige bladeren. In het najaar en winter krijgt het blad een wat rode kleur. De plant is dan ook jaarrond attractief. In het vroege voorjaar bloeit de Bergenia met roze bloempjes die aan lange stengels groeien. Met bloem meegerekend bereikt de plant een hoogte van zo’n 40 cm. De standplaats dient een zonnige tot half beschaduwde plek in de tuin te zijn op een liefst vochthoudende bodem. Voor meer informatie over de Bergenia, lees verder op Plant & Grow.

Kruipend zenegroen

De Ajuga, beter bekend onder de naam Kruipend zenegroen is een bodembedekkende vaste plant die jaarrond wintergroen is. De plant wordt niet veel hoger dan 15 cm en heeft, afhankelijk van de soort, een groene of paarse bladkleur. Door middel van kruipende twijgen verspreidt de plant zich over de bodem. Zodra een twijgje in contact komt met de bodem zal deze zich wortelen, waardoor de plant zich in (zeer) korte tijd sterk kan uitbreiden. Naast het prachtige bladerdek bloeit de Ajuga in het voorjaar met sierlijke bloempjes.

Steenanjer

Een andere prachtige groenblijvende vaste plant is de Dianthus deltoides ‘Albiflorus’. Deze plant wordt niet hoger dan 20-25 cm en heeft kleine langwerpige, smalle bladeren (groen van kleur). In de maanden juni en juli bloeit de Steenanjer zeer rijkelijk met witte bloempjes. Naast dat de plant zich goed in een border laat gebruiken, is de Dianthus ook erg mooi als rotsplant. Zo heeft u tijdens de wintermaanden ook wat kleur tussen de keien en rotsblokken. De steenanjer is een zeer winterharde vaste plant en laat zich makkelijk combineren met andere (groenblijvende) tuinplanten.

Reacties zijn gesloten