Halfverharding in de tuin

Halfverharding in de tuin

Halfverharding is een bijzondere soort verharding. Het is, zoals de naam al suggereert, een mix tussen een zacht en hard pad. Ideaal voor een natuurlijke uitstraling, maar dan zonder de rommel van los zand of grind. Halfverharding is geschikt voor in tuinen, maar ook voor in openbare parken en andere open plekken. Benieuwd hoe halfverharding werkt en of het iets voor u is? Wij vertellen u er in deze blog alles over.

Wat is halfverharding?

Halfverharding is een breed begrip. Een halfverhard pad kan worden gemaakt van grind, leemgrind, split, steenslag, boomschors en zelfs houtsnippers. Dit zijn materialen die van zichzelf stug of hard zijn, maar samen een beweegbaar geheel maken. Het zit dus tussen zachte oppervlakken, zoals aarde en een bosbodem, en een verhard materiaal, zoals beton of stoeptegels, in.

Halfverharding wordt vaak gekozen om wandelpaden met organische vormen aan te leggen. Deze bochten zijn makkelijk op te vullen met los grind, houtsnippers of een andere vorm van halfverharding. Veel makkelijker dan buitentegels in ronde vormen zagen. Hierdoor is halfverharding over het algemeen ook goedkoper dan buitentegels.

Voordelen van halfverharding

Halfverharding laat zich in elke mogelijke vorm verwerken. Ideaal voor kronkelige wandelpaden, voor om boomstammen heen of om rond een natuurlijk water te leggen. Halfverharding is over het algemeen (mits er een goede fundering en ondergrond zijn aangelegd) ook waterdoorlatend, in tegenstelling tot een fietspad of keramische buitentegels met vaste voeg. De kans dat er water op houtsnippers of grind blijft staan, is nu eenmaal heel klein. Het water kan tenslotte alle kanten op wegstromen.

Bij harde materialen als halfverharding, zoals grind of split, is nog een voordeel dat u mensen altijd aan hoort komen lopen. Ideaal voor op de oprit als padverharding, bijvoorbeeld.

Halfverharding aanleggen

Het aanleggen van een halfverharding tuin is niet lastig. Graaf eerst een laag van ongeveer 5 tot 7 cm diep af, en leg hier een worteldoek op. Zo gaat u onkruidgroei tegen. Leg hier vervolgens een laag halfverharding naar keuze op, ongeveer 8 tot 10 cm diep. Stamp dit aan met een stampplaat of tril het aan met een trilplaat.

Verschillende soorten halfverharding

Er zijn verschillende soorten halfverharding op de markt. De meest populaire soorten halfverharding zijn grind, padvast, steenslag en boomschors of houtsnippers. 

Grind is ontzettend populair als halfverharding. Het verkleeft dankzij zijn ronde vorm nauwelijks en blijft daardoor een losse toplaag. Grind is in ontzettend veel kleuren en formaten te verkrijgen, waardoor u het grind precies kunt afstemmen aan de omgeving.

Padvast, ook bekend als Achterhoeks Padvast, is een grindsoort die zodanig is gemengd en samengesteld uit verschillende korrelgroottes, dat het een compacte stabiele toplaag vormt. Dit is één van de weinige halfverhardingen met een onderlaag van puinfracties die wél waterdoorlatend is.

Steenslag een verzamelnaam voor verschillende gebroken steensoorten. Dit kan variëren van natuursteen tot bouwpuin. Hierdoor heeft steenslag bijna altijd een bruin-grijzige kleur.

Boomschors en houtsnippers zijn vaak veilige oplossingen voor huishouden met honden. Het kauwen op deze snippers is niet schadelijk, mits er voor een veilige boomsoort wordt gekozen. Daarnaast heeft deze halfverharding de meest natuurlijke uitstraling.

De juiste soort halfverharding uitkiezen

Welke soort halfverharding bij u past, is volledig afhankelijk van waar het wordt aangelegd en waar het voor wordt gebruikt. Er is dus niet één soort halfverharding die voor iedereen geschikt is. Laat u adviseren door een expert en bekijk verschillende soorten halfverharding in het echt voordat u een definitieve keuze maakt.

Reacties zijn gesloten