Hoe leg ik een gazon aan?

Hoe leg ik een gazon aan?

Gras is steeds populairder in de tuin. Ideaal voor uw kinderen om lekker buiten te spelen en daarnaast zorgt gras voor een nette uitstraling van de tuin, mits u het gras natuurlijk goed onderhoudt. U kunt ervoor kiezen om gras te laten leggen door een professionele hovenier, maar u kunt natuurlijk ook zelf een gazon aanleggen. Waar moet u dan allemaal precies op letten en welke voorbereidingen moet u treffen? Lees vooral verder voor de tips die u gaan helpen bij het aanleggen van uw eigen gazon.

Gazon aanleggen: de geschikte periode

Allereerst is het belangrijk om de juiste periode te kiezen wanneer u wilt beginnen met het aanleggen van uw gazon. De periodes ongeveer vanaf maart tot juni en september tot en met oktober zijn het meest geschikt voor het gazon aanleggen. Daarnaast bent u ook altijd afhankelijk van het weer. De ideale periode is het najaar. De temperatuur is dan precies goed en de hoeveelheid neerslag is dan vaak ook hoger dan rond andere tijden van het jaar. Het voorjaar is ook mogelijk, maar houd er dan echter wel rekening mee dat er sneller en meer onkruid groeit. Daarnaast is de kans op vorst ook groter. Het weer speelt dus een belangrijke rol tijdens het aanleggen van een gazon. Houd dit dan ook goed in de gaten.

Voorbereidingen gazon aanleggen

Voordat u begint met het aanleggen van een gazon is het goed om eerst te kijken naar de huidige status van de tuin. Het is belangrijk dat het onkruid is weggehaald. Dit kunt u handmatig doen of met behulp van een onkruidverdelger. Het voordeel van handmatig te werk gaan is dat u sneller kunt beginnen met het aanleggen van het gazon. Bij het onkruid verwijderen met een onkruidverdelger moet u helaas enkele weken wachten voordat u aan de slag kunt. Vervolgens moet u de grond ploegen. Dit kan op twee manieren: door te spitten of voor grotere oppervlaktes kunt u kiezen voor een freesmachine. De grond ploegt u tot ongeveer 20cm diep. Na deze werkzaamheden egaliseert u de grond. Het is aan te raden deze werkzaamheden uit te voeren met een rotoreg. Het egaliseren van de grond is namelijk een tijdrovende klus.

Inzaaien

Nadat alle voorbereidende werkzaamheden zijn uitgevoerd, is het eindelijk tijd om de grond in te zaaien. De beste periode hiervoor is vanaf maart tot ongeveer oktober. Let bij de eerste keer maaien van het gras op dat u het niet te kort maait. Hoe korter het gras is, hoe sneller de kans ontstaat dat het gras te droog wordt. De keren daarna dat u de graszoden gaat maaien, is dit geen probleem meer.

Reacties zijn gesloten