Onderhoud gras tijdens de winter in 4 stappen

Onderhoud gras tijdens de winter in 4 stappen

Veel mensen werken na de zomermaanden weinig meer aan hun gras. Dit is zonde, want wanneer u gras goed onderhoudt tijdens de winterperiode, dan zult u hier in de zomermaanden van profiteren. Er zijn een aantal kleine handelingen nodig tijdens de wintermaand om ervoor te zorgen dat uw gazon niet zijn kwaliteit verliest. U kunt ervoor kiezen om dit door specialisten te laten doen. Met onze tips kunt u het ook gewoon zelf doen. Zorg er wel voor dat u over de juiste spullen en materialen beschikt om de taken uit te voeren.

Bladeren verwijderen

Bladeren op uw gras kunnen ervoor zorgen dat uw gras weinig zonlicht krijgt en dat de grond te lang vochtig blijft. Zodra het herfst wordt en de bladeren van de bomen beginnen te vallen, probeer dan regelmatig uw gazon vrij te maken van bladeren en maaigoed. Bladeren zorgen er ook voor dat mos makkelijker kan groeien tussen het gras. Wanneer u dit niet doet, zal uw gras gaan verrotten tijdens de wintermaanden en dient u in de zomer weer nieuwe grasmatten aan te schaffen.

Maaien

Zolang uw gras nog groeit, kunt u blijven maaien. Houd er echter wel rekening mee dat u het gras wel iets langer laat dan dat u gewend bent in de zomer. Vaak adviseren wij 3,5 tot 5 cm, maar dat is afhankelijk van wat voor soort gras u hebt. Zorg ervoor dat uw gras wel dicht blijft en dat er dus geen kale plekken op uw gazon ontstaan. Kale plekken zorgen er namelijk voor dat uw gras kwetsbaarder wordt voor vorst. Zodra de vorst op de grond begint, wordt het afgeraden om te maaien.

Bemesten

Tijdens de zomermaanden bent u waarschijnlijk gewend om elke 6 tot 8 weken uw gras te bemesten. In september of oktober kunt u voor het laatst bemesten. Gebruik bij de laatste keer speciale mest. Deze mest zorgt ervoor dat mosvorming en onkruid minder kans krijgen om te groeien tussen het gras. In deze speciale mest zit ook nog extra kalium die ervoor zorgt dat uw gazon sterker wordt. Ga voor de juiste mest naar een speciaalzaak en vraag eventueel advies van de medewerkers.

Niet belasten

Tijdens de wintermaanden moet het gras zo veel mogelijk rusten. Gras is tijdens de vorst erg kwetsbaar. Probeer daarom het gras ook niet te betreden tijdens deze periode. Wanneer u dat wel doet, heeft u kans dat u uw gras hiermee stuk maakt.

Reacties zijn gesloten