Sierbomen

Sierbomen

Sierbomen is een breed begrip in de hoofdgroepen van boomsoorten. Ze worden veel in parklandschappen, lang oprijlanen en in tuinen geplant. Ze zijn makkelijk in maat te snoeien en bereiken geen grote volwassen hoogte. Ideaal voor als u uw tuin met een boom wilt opfleuren.

Sierboom in tuin

In het bos groeien talloze soorten bomen, het aantal variëteiten dat gekweekt kan worden is ook eindeloos. Kweekbomen kunt u makkelijk bij een vakhandel krijgen. Sierbomen worden in particuliere tuinen geplant met een specifieke doel. Ze moeten bijvoorbeeld schaduw geven, inkijk verhinderen of hebben als sierfunctie een welbepaalde vorm voor uw gewenste tuinontwerp. Men kiest een sierboom ook aan de hand van bepaalde kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan de herfstverkleuring van een sierboom. Sommige mensen vinden siervruchten erg mooi en anderen weer sierbloemen.

Als u een boom wilt aanplanten dan is het belangrijk om boompalen te plaatsen. U kunt de boom bevestigen met een boombevestigingsband. Wilt u de juiste doorgroei en grondstructuur voor uw boom? Dan is het goed voor de bomen om potgrond bij te voegen.

Sierbomen aanplanten

Veel mensen vinden het planten van bomen lastig. Het is belangrijk om volgens een plantadvies een boom te planten om een goed groeiresultaat te hebben. Sierbomen moeten met zorg behandeld worden. Sierbomen en allerlei andere soorten planten die je online kunt kopen worden meestal in plastic zakken geleverd ter bescherming van de boom tegen de wind en uitdroging. Voordat u de boom uit de plastic zak haalt, moet u eerst ervoor zorgen dat u een diep gat in de grond hebt gegraven. Voeg de mest nog niet toe! Na een paar maanden kan de mest pas toegevoegd worden. Een sierboom heeft eerst tijd nodig om rustig vast in de grond te groeien. Na het planten is water geven een cruciaal onderdeel voor de doorgroei van de boom. Als het droog is, dan moet u de boom wekelijks een flink hoeveelheid water geven. Als de boom is volgroeid dan kunt u hem vanaf juni elke drie weken water geven. Dit doet u tot en met de maand augustus. Het is ook afhankelijk van de maandelijkse regenhoeveelheid.

Sierbomen verzorgen

Het is belangrijk om sierbomen regelmatig te snoeien. U wilt namelijk niet dat de bladeren, vruchten of bloemen van de sierboom verwilderen. Als u een sierboom wilt snoeien, doe het dan in de zomer. In de winter hebben bomen een soort ‘winterstop’. Hun afweermechanisme reageert nauwelijks tot niet op verwondingen. Een boom snoeien is namelijk een boom ‘verwonden’. De beste tijd om ze te snoeien is de zomer. Dit is de tijd waarin alle functies van de boom volop actief zijn en waar het afweermechanisme de snoeiwond het beste kan opvangen. Verder is regelmatig water geven enorm belangrijk voor een sierboom. Let ook op de gezondheid van de boom. Dit kunt u zien aan de takken, boomstam en bladeren van de bomen. Snoei bruine bladeren daarom ook altijd af om virussen of besmettingen van bacteriën te voorkomen.

Comments are closed