Tuin winterklaar maken

Tuin winterklaar maken

Oktober is een goede maand om uw tuin winterklaar te maken. Door goed voorbereid te zijn op koning winter, komen de planten en bomen de vrieskou goed door. U kunt de stengels van uitgebloeide bloemen verwijderen en druivenstruiken terug snoeien. Ook de berkenboom en notenboom snoeien, kunt u het beste deze maand doen. Planten die een dunne stengel hebben, kunt u ondersteunen met speciale steunstokjes. Zo blijven zij overeind tijdens een stormbui of wanneer er een pak sneeuw op terecht komt.

Wees voorbereid op vorst

Vorstgevoelige planten kunt u beschermen door er een jute zak overheen te plaatsen. Losse planten kunt u het beste in de serre neerzetten. Heeft u geen serre? Dan is een plaatsje op de vensterbank of in de keuken ook goed. Zorgt u er wel voor dat de omgevingstemperatuur van de plant geen extremen kent. Te warm en te koud vergt een groot aanpassingsvermogen van de plant. Zet buitenpotjes die kunnen scheuren tijdens vorst in de schuur en bescherm het hout van de tuinmeubels met een zeil.

Om problemen met de waterleiding te voorkomen, wordt het tijd om de buitenkraan af te sluiten. Wanneer u de buitenkraan afsluit, kunt u het beste het kraantje nog even open laten staan om zeker te weten dat al het water uit de leiding is gelopen. Ook de waterslang kunt u het beste opbergen in de schuur om zo scheurvorming te voorkomen. Als u een vijver heeft, verwijdert u dan de gevallen bladeren uit de vijver. Deze kunnen rotten en zo de kwaliteit van het water aantasten. Met een net beschermt u de vijver tegen vallende bladeren.

Het gazon

Voordat de winter echt begint, kunt u voor de laatste keer het gras maaien. Maai het gras niet te kort. Strooi wat wintermeststof over het gazon heen voor een optimaal onderhoud. Wanneer er sneeuw op het gazon ligt, kunt u dit gewoon laten liggen. Om de schade aan uw gazon te beperken is het beter om er niet overheen te lopen. Hoe verleidelijk het ook is om op uw gazon een sneeuwpop te maken, kies liever voor het terras met tegels.

Klusjes in de tuin

Wanneer de herfstzon schijnt, kunt u van dit moment gebruikmaken om alvast wat klusjes uit te voeren. Misschien is het nodig om de schutting te beitsen of om uw tuinmeubilair een likje verf te geven? Ook het planten van voorjaarsbloembollen kunt u nu doen, wanneer de grond nog zacht is. Krokussen en Hyacinten zullen dan in het voorjaar uitkomen. Daarnaast is het een goed moment om de schuur een keer uit te ruimen. Zo kunt u al het tuinmeubilair wat u niet buiten wilt laten staan weer goed opbergen.

Reacties zijn gesloten