Tuinkassen in alle soorten en maten

Tuinkassen in alle soorten en maten

De meeste kassen zijn vrijstaand en staan in de tuin. Naast de bekende typen met punt- of zadeldak, is er nu ook een glazen prieel dat herinnert aan de grote Victoriaanse oranjerieën van gietijzer en glas, zoals ze eind vorige eeuw werden gebouwd. Speciaal voor de kleine tuin zijn er muur- en zelfs kleine balkonkassen. Een hybride is de schuurkas: een combinatie van kweekkas en berging.

Kiest u voor een aanbouwmodel, dan heeft dat natuurlijk als voordeel dat gas, water en licht gemakkelijk doorgetrokken kunnen worden. En plaatst u gelijk een glazen pui tussen kas en huis, dan wordt zo’n simpel kasje opeens een verrassende serre.

Er zijn houten en aluminium kassen. Een kasje met een houten frame heeft een nostalgische uitstraling. Aluminium kassen ogen wat luchtiger en eigentijdser. Er zijn zelfs hele futuristische modellen die in kleur geanodiseerd kunnen worden. Een enkele fabrikant levert maatwerk.

Voor de beglazing van hobbykassen wordt meestal gewoon 4 mm glas gebruikt. Wie echter cactussen of andere (sub) tropische planten wil kweken, zal gebaat zijn bij de nieuwe dubbelwandige kunststof platen met hoge isolatiewaarde.

Accessoires voor kassen

Sommige kassenprogramma’s zijn heel compleet. In het rijtje accessoires vinden we niet alleen zaaibakken, kweektafels, verlichting en een watervat, maar ook Louvre ventilatiekleppen, een vliegendeur, isolerend noppenfolie en buitenzonwering. Wie hoge eisen stelt, kan ook nog een professioneel bevochtigingssysteem laten installeren. Planten gedijen immers het beste bij een warm en vochtig klimaat.

Hoe groot moet mijn tuinkas zijn?

Een tuinkas zorgt ervoor dat u planten kunt kweken zonder dat ze uitdrogen, kapotvriezen of opgegeten worden door insecten. Als u serieus bezig wilt zijn met kweken, is een tuinkas zeker een aanrader. U hoeft niet gelijk een groot model te nemen, er zijn ook kleine modellen die geschikt zijn voor het kweken van jonge planten. Hoe groot de tuinkas moet worden is afhankelijk van hoeveel ruimte u heeft en hoeveel soorten u wilt kweken.

Wilt u meer tips en informatie lezen over uw tuin? Dat kan bij Wonenwereld.

Reacties zijn gesloten