Tuinverlichting met verschillende functies
Verlichting brengt sfeer, ook in de tuin. De tijd van een enkele buitenspot hebben we inmiddels achter ons gelaten. Veel mensen hebben een speciale lamp midden in de tuin geplaatst. Buitenverlichting heeft ook een andere functie: veiligheid. Het dievengilde schuwt licht. Deze informatie en tips komen van Wonentrends.nl.
Twee soorten
Bij goede tuinverlichting draait het niet zozeer om de hoeveelheid licht, als wel om het juiste licht op de juiste plaats. Grofweg wordt onderscheid gemaakt tussen sfeerverlichting (terras, zithoek), functionele verlichting om zicht en duidelijkheid te verschaffen bij de oprit, trap en het tuinpad en preventieve verlichting bij de voor- en achterdeur en/of het tuinhek.
Preventie
Eigenlijk gaat van alle tuinverlichting een preventieve werking uit. Inbrekers worden nu eenmaal niet graag gezien! Feit is dat driekwart van de inbrekers via de achterdeur naar binnen komt, voornamelijk vanwege de slechte verlichting. Aan u dus de taak het inbrekers in dit opzicht zo lastig mogelijk te maken.
Er is buitenverlichting die u zelf kunt inschakelen, verlichting die automatisch aangaat als het donker wordt, of die verlichting die aangaat zodra er iemand aan komt. Deze zogenaamde sensorlampen hebben een ingebouwde lens. Zodra iemand zich binnen het bereik van de sensor beweegt, schakelt de buitenverlichting automatisch aan. Lastig voor inbrekers, handig voor u.
Diversiteit
Kies altijd een armatuur dat qua stijl harmonieus aansluit bij uw huis en/of tuin. Het aanbod is enorm en varieert van ouderwetse hang- en tuinlantaarns van koper of smeedijzer tot zeer trendy vormgegeven halogeenspots. Voor in en om de vijver zijn er allerlei water-dichte sets, miniatuurschijnwerpertjes en van die sfeervolle drijfbollen te koop. Houten tuinverlichting is een trend op zich.
Actueel, milieuvriendelijk én gratis is verlichting op zonne-energie. Zeker op plaatsen waar geen elektriciteit is, bieden Solar lampen uitkomst. Er zijn geen stroomkosten, u heeft geen bekabeling nodig en het is veilig. Overdag laadt de lamp op en na zonsondergang schakelt een ingebouwde lichtsensor de lamp automatisch aan.
Wie bijzonder veel prijs stelt op sfeer, kiest natuurlijk voor tuinfakkels of kaarsen. Stijlvol zijn de diepe (glazen) schalen op een standaard – gevuld met water of olie – voor drijvende kaarsjes. Neem wél de nodige veiligheidsmaatregelen!
Kabels leggen
Als er voldoende muren, schuttingen, balken en andere hoge steunpunten zijn, kan gekozen worden voor bovengrondse leidingen. Zo niet, dan is het beter de kabels in te graven. Dit is werk voor een erkende installateur; zeker als de bekabeling onder bestratingen of een fraaie border door moet. Overleg met de installateur waar de kabel moet komen, zodat bomen en wortels niet het risico lopen onherstelbaar beschadigd te worden door ondoordacht graafwerk.
Een vijver, een leuke groep planten of tuinsculptuur zijn vaak de moeite van het belichten waard. Natuurlijk hoeft het niet zo te zijn dat met één draai aan de knop direct de hele tuin in de schijnwerpers staat. Door het geheel in groepen te splitsen – net zoals binnen – kunt u van tijd tot tijd afwisselen. Zo kan nu eens de ene, dan weer een andere hoek of groep planten belicht worden. Een leuke leidraad hierbij kunnen de verschillende jaargetijden zijn. ’s Zomers en ’s winters zijn vormgeving, kleur en structuur van de tuin immers beduidend anders.
Verlichtingstip: Verlichting mag uiteraard nooit verblindend zijn. Er komen dan ook steeds meer armaturen op de markt die het licht op een dusdanige manier verspreiden dat u er rustig in kunt kijken. Met name de bekende bollen van melkglas of kunststof geven een zacht schijnsel. Er zijn ook armaturen met verstelbare kappen die het licht in een bepaalde richting sturen.
Kabeltip: zet het leidingverloop op een plattegrondje van de tuin, of geef met onopvallende paaltjes aan waar de kabel loopt. Zo voorkomt u eventuele beschadiging van de leiding in de toekomst.