De veelzijdige laurier kopen

De veelzijdige laurier kopen

Laurier is een bewogen plant, vanwege zijn symboliek en vele toepassingen. Laurierblad is geliefd in stoofpotten en soepen, maar ook als snoepgoed in bijvoorbeeld dropjes. Laurier is een struik met witte bloemen in de bladoksels. Het geeft zwarte vruchten. Deze sierlijke en innemende struik is uitstekend als haag te gebruiken in de tuin. Het is een geliefde groene plant die een fraai accent in elke tuin oplevert.

Afkomst

Laurier komt van oorsprong uit het Midden Oosten, rondom het gebied van de Eufraat en de Tigris. Het gebied van Irak en Iran. Het is een houtachtige heesterstruik en bezit de eigenschap altijd groen te zijn. De laurierplant draagt de symboliek van wijsheid en glorie. Het was om deze reden dat mensen die vroeger prestaties hadden geleverd, bekroond werden met een laurierkrans (of lauwerenkrans). Laurier deed pas zijn intrede in Nederland rond de 17e eeuw. In die tijd kwam de laurierplant ook al ruimschoots voor in alle gebieden rondom de Middellandse Zee. Laurier is een plant die van licht houdt en een strenge winter niet overleeft. Met beschutting en een matige temperatuur kan de laurier zich echter wel staande houden. Dan kan deze struik wel een eeuw oud worden.

Laurier als kruid

Inmiddels is laurier een geliefd kruid voor gerechten als stamppot, rode bieten, soepen, zuurkool, marinades, salades en in vele sauzen. Het aroma van laurier past bij vele spijzen. Het is een aromatisch en bitter kruid dat ook nog eens de vertering ondersteunt. Daarnaast wordt laurier geroemd om de medicinale werking. Het is goed te gebruiken tegen infecties, tandpijn, keelpijn en aften. Tevens wekt het eetlust op, drijft het vocht af en is het een natuurlijk antidepressivum. Laurier wordt ook vaak toegepast om spier- en zenuwpijn tegen te gaan.

Laurier als haag

Laurier kent dus vele toepassingen, van kruid tot potpourri. Echter is laurier prima te gebruiken als haag. Het heeft een bladdichtheid en is robuust, zodat afscheidingen of structuren in tuinen dankzij de laurierplant eenvoudig te creƫren zijn. Belangrijk is om ruimte te bieden aan de laurierplant. De stuiken kunnen namelijk erg groot worden. November is een goede zaai-periode, echter moet het niet streng vriezen. Mocht er vorst in de lucht hangen, is het beter laurier eerst in een pot te planten. Vanaf mei kan de plant dan buiten geplant worden. Laurier houdt van een bemeste grond en regelmatig water. Uitdroging zorgt er namelijk voor dat de plant niet meer groeit. Laurier biedt een mooi accent in de tuin. Het is een levendige plant die vaak als haag wordt gebruikt. Tweemaal per jaar snoeien is aan te raden.

Laurier kopen

Elk type laurier heeft de optimale groene kleur. Echter hebben de diverse lauriersoorten een andere groeiwijze. De ene gaat opgaand, terwijl andere langzaam groeit en zeer smal blijft. Bij het laurier kopen dient hier rekening mee gehouden te worden. Prunus Caucasica is ideaal voor wanneer er een solide haag moet ontstaan. Prunus Lusitanica, uit Portugal, heeft glanzende groene bladeren en is prima te gebruiken als smalle haagplant. Deze plant geeft witte bloemen. Prunus Laurocerasus groeit in de breedte en is zo een prima bodembedekker. Laurier kopen kan bij de kwekerijen, een specialist op het gebied van hagen of online. Ook specialisten op boomgebied en de betere tuinplantenwinkels leveren uitstekende laurierplanten.

Comments are closed