Vijver aanleggen?

Vijver aanleggen?

U heeft uw hele tuin onder handen laten nemen, maar mist toch nog iets. Na een paar dagen lekker in uw nieuwe tuin gezeten te hebben, bent u er eindelijk uit: u wilt een vijver aanleggen. Nu blijkt al snel dat er vrij veel mogelijkheden zijn als het gaan om het aanleggen van een vijver. Zo kunt u voor een kant-en-klare vijverbak gaan, maar is het ook mogelijk om vijverfolie te kopen om wat meer ‘vrijheid’ te hebben. Dan kunt u immers zelf een gat van de gewenste grootte in de grond graven, om er vervolgens de folie in aan te brengen. Maar wat is nu de beste keuze? Hoe pakt u dit aan?

Laat het over aan een specialist

Natuurlijk kunt u zelf een vijver aanleggen. Tenzij u zelf erg handig bent en al vaker een vijver heeft aangelegd, zien we dit echter vaak misgaan. Daarom is het wel degelijk verstandig om het over te laten aan een specialist. Zo weet u niet alleen zeker dat het goed gebeurd, maar krijgt u ook advies. Adviezen zijn altijd bruikbaar, want een vijver aanleggen is één, maar daar de juiste planten en dieren in plaatsen is twee.

Niet alle planten en vissen kunnen in uw vijver

Het is namelijk zo dat niet alle planten en vissen zomaar in uw vijver kunnen leven of in leven kunnen blijven. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor goudvissen, maar wist u dat niet alle soorten goudvissen geschikt zijn voor in uw prachtige nieuwe vijver? Enkel de gewone goudvis, de sluierstaart goudvis en de bonte shubunkin zijn daarvoor namelijk geschikt. Ook de keuze voor planten in een vijver is belangrijk. Vissen dienen bijvoorbeeld voldoende zuurstof te krijgen, maar ook met het zogenaamde biologische evenwicht moet rekening gehouden worden. Kortom: bij het aanleggen van een vijver komt wellicht meer kijken dan u in eerste instantie zou denken!

Comments are closed