Vijver onderhouden?

Vijver onderhouden?

Heeft u een vijver? Dan moet deze eens in de zoveel tijd onderhouden worden. Wanneer dit niet gebeurt, ontstaat er een groene, bevuilde drab op de plaats waar ooit uw vijver was. Wilt u blijven genieten van uw vijver, dan is het noodzaak dat er onderhoud plaats vindt. In dit artikel worden de belangrijkste onderhoud beurten besproken. Hetgeen u in de lente, zomer, herfst en winter moet doen, om een gezonde heldere poel in uw tuin te behouden.

Lente en zomer

In het voorjaar moet er gekeken worden naar de planten en u kunt kijken naar de algengroei. Wat de planten betreft, moet u kijken waar er onderhoud moet worden gepleegd met betrekking tot het snoeien, bij poten of verjongen van de planten. Tevens is dit de beste tijd om preventief op te treden tegen algengroei. In het voorjaar is het ook van belang om te kijken of er schade is van de vorst van voorgaande winter. In de zomer is het alleen een beetje bijhouden. De filters verschonen en overige apparatuur controleren.

Herfst en winter

Het najaar is de belangrijkste periode van onderhoud. Hier moet de grote schoonmaak plaatsvinden en is het zaak het ook schoon te houden. Wanneer dit niet goed gebeurt, kan er in de winter verzuring ontstaan en in het voorjaar overmatige algengroei. Het schoonmaken bestaat uit het weghalen van bodemslib en het verwijderen van dode plantendelen. De winter is de makkelijkste periode. Hierin rust de vijver en u ook wat betreft de vijver. Het enige waar u wel rekening mee moet houden is het ijsvrij houden van de vijver bij vorst.

Verder vijveronderhoud

Wat het hele jaar door belangrijk is, is het meten van de kwaliteit van het water. Mocht het niet in orde zijn, dan zult u het water bij moeten stellen. Verder is het controleren van de apparatuur nooit een slecht idee, dit hoeft niet alleen in de zomer te gebeuren. Wanneer u deze richtlijnen volgt, kunt u een tijd genieten van uw vijver.

Reacties zijn gesloten