Voorkom klachten van de eikenprocessierups

Voorkom klachten van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een vervelend beestje dat elk jaar rond juni weer voor overlast zorgt. Jeuk, huiduitslag en last van een loopneus of kriebel in de keel zijn slechts enkele veelvoorkomende klachten die dit beestje veroorzaakt. Ze komen voor in heel ons land, van Limburg tot Friesland en van Den Haag tot Zwolle. Het is het beste dit beestje te vermijden voor zover dat mogelijk is. Maar waaraan herken je deze rups en hoe zorgt hij voor overlast? Je leest het in dit artikel.


Hoe ziet de eikenprocessierups eruit


De eikenprocessierups is een klein grauw rupsje met lange haren en kleine zwarte brandhaartjes. De rups dankt zijn naam aan de manier waarop de rupsen op zoek naar voedsel gaan, in processie. In een lange rij kruipen zij ‘s nachts uit hun schuilplaats, een spinsel van uitwerpselen, oude huidjes van de rupsen en brandharen, en klimmen zij naar de takken waar de jonge groene blaadjes aan hangen. Hiervan eten zij hun buikjes vol en gaan zij weer terug in processie naar hun schuilplaats. Deze nesten zien we vaak aan takken van bomen hangen en met harde wind kunnen deze wel eens verwoest worden. De brandhaartjes van de rups zorgen voor de klachten. Deze bevatten namelijk een gif dat onder andere huiduitslag en jeuk veroorzaakt. Ook de nesten bevatten deze brandhaartjes. Kam je hiermee in aanraking, dan kun je daar erg veel last van krijgen.


Welke klachten veroorzaken de rupsen


Zodra een eikenprocessierups zich bedreigd voelt, schiet hij zijn brandhaartjes als pijlen af naar de bedreiging. Deze haartjes bevatten weerhaakjes, waardoor ze zich direct hechten aan je huid, je neus, je keel, je ogen of zelfs je kleding. Bij aanraking gaat het gif in deze haartjes direct zijn werk doen. Jeuk, huiduitslag, rode bultjes, loopneus, kriebel in de keel, ontstoken rode ogen en koorts zijn enkele gevolgen. Ook dieren kunnen last krijgen van de eikenprocessierups. Zij krijgen net als mensen last van jeuk, moeite met slikken, ontstoken ogen en kunnen last van diarree en koorts krijgen.


Hoe kun je dit voorkomen


Het beste is om bij deze rupsen uit de buurt te blijven. Gelukkig zijn er voldoende boomverzorgers die deze rupsen bestrijden. Wil jij de eikenprocessierups bestrijden in Zwolle? Dan kan dat door de nesten van deze rups weg te laten zuigen met speciaal hiervoor bestemd gereedschap. Eikenprocessierups gesignaleerd bij jou in de buurt? Neem dan contact op met de gemeente, zodat zij de rupsen kunnen laten verwijderen.

Comments are closed