Waterleidingen in de tuin

Waterleidingen in de tuin

Waterleidingen lopen door uw hele woning. Denk aan de waterleidingen waarmee uw radiatoren van warm water worden voorzien, de waterleidingen die water richting de douche en het toilet voeren, enzovoorts. Wist u echter dat er ook waterleidingen door uw tuin kunnen lopen? Er zijn verschillende situaties denkbaar waarbij het noodzakelijk kan zijn om waterleidingen door een tuin te leggen. Een loodgieter van Loodgieter Aan Huis vertelde ons meer over dergelijke situaties en de gevaren van waterleidingen in uw tuin. Waterleidingen in uw tuin brengen namelijk enkele risico’s met zich mee als u hier niet van op de hoogte bent.

Wanneer waterleiding in tuin aanleggen?

Een goed voorbeeld van een situatie waarbij waterleidingen door uw tuin moeten worden gelegd, is bij de aanleg van een zwembad in de tuin. Ook zijn er veel woningbezitters die ervoor kiezen om een sproei-installatie aan te laten leggen voor de bewatering van de planten en struiken in de tuin. Het is vaak geen gezicht als er een tuinslang door de tuin loopt, waardoor men waterleidingen onder de grond laat leggen. Dat voorkomt immers dat mensen kunnen struikelen over een tuinslang. De waterleidingen worden verbonden met de waterleidingen die in uw woning lopen.

Voor het laten aanleggen van waterleidingen in de tuin kunt u de hulp van een loodgieter bij u in de buurt inschakelen. Na het graven van de geulen worden de waterleidingen gelegd en aangesloten op het leidingnetwerk in uw woning.

Gevaren van waterleiding in de tuin

Er zitten een aantal gevaren aan waterleidingen die door een tuin lopen. Zo kan de waterleiding in de wintermaanden knappen als het water niet tijdig wordt afgesloten. Wanneer er namelijk sprake is van grondvorst, dan zal het water in de leidingen bevriezen en steeds verder uitzetten. Het uitgezette water zorgt voor een dermate grote kracht op de leidingen, dat deze knappen. Een vervelende lekkage is hier het gevolg van, die vaak nog erg lastig zelf te verhelpen is ook. Zorg er om deze reden altijd voor dat u het leidingwater in de waterleidingen in uw tuin uit de leidingen laat stromen voor de vorst begint.

Daarbij is het sterk aan te raden om een duidelijk overzicht te maken van de leidingen die door uw tuin lopen. Wanneer u met een kraan of schep in de tuin begint te graven zonder dat u op de hoogte bent van de waterleidingen, kunnen er namelijk gevaarlijke situaties ontstaan. Ook nu kunnen de leidingstukken knappen, met alle gevolgen van dien. Door een overzicht te maken van de plekken waar de waterleidingen lopen voorkomt u dit.

Reacties zijn gesloten