Wel of geen tuinhuisje?

Wel of geen tuinhuisje?

Tuinhuisjes zien er altijd super gezellig uit in woonmagazines en op televisie. Veel mensen komen daarom in de verleiding om er ook een aan te schaffen. Maar is een tuinhuis eigenlijk wel zo handig? Kost het niet onnodig veel ruimte in uw tuin, terwijl u eigenlijk geen functie heeft voor het tuinhuisje? En wat komt er allemaal bij kijken?

Vergunning tuinhuis

Elke gemeente kent zijn eigen regels omtrent het plaatsen van tuinhuizen. Laat u daarom altijd vooraf goed voorlichten of u in uw gemeente een vergunning aan moet vragen voor het plaatsen van een tuinhuis. Het kan zijn dat het voor u anders is dan voor familie in dezelfde gemeente. In sommige gevallen is een vergunning gerelateerd aan bijvoorbeeld de afmetingen van het tuinhuisje of tuinoppervlak.

Bestemmingen tuinhuisjes

Tuinhuisjes zijn leuk om je hobby te beoefenen in een omgeving die je zelf gemaakt hebt. Veel artistieke thuiswerkers ervaren tuinhuizen als een motiverende werkplek. U kunt verwarming en isolatie aanbrengen, zodat het een comfortabele ruimte wordt. U kunt uw tuinhuis ook simpelweg als opslagplaats gebruiken.

Nadelen tuinhuizen

Tuinhuizen kosten relatief veel ruimte, veel meer dan bijvoorbeeld een overdekte opslagplaats. En de meeste tuinen in Nederland hebben daar gewoonweg de ruimte niet voor. De meeste huisjes zijn daarnaast flink aan de prijs, omdat de materialen kostbaar zijn. U moet met de gewenste vorm ook opletten. Sommige tuinhuisjes hebben uitstekende hoeken, waardoor ze meer ruimte kosten dan u in eerste instantie dacht. Of de deur opent op een onhandige plek, bijvoorbeeld richting uw poort. Er zijn ook aparte vormen huisjes te koop, die meer ruimte innemen dan een traditioneel vierkant model. Sommige huisjes worden aangeboden met een veranda, wat ze nog groter maakt. Bedenk ook dat de kosten niet alleen gemaakt worden met het huis op zich, maar ook met de ramen, het sluitwerk, het egaliseren van de grond en het onderhoud. Denk daarom goed na of dat het u dat allemaal waard is, voordat u daadwerkelijk een tuinhuisje koopt.

Reacties zijn gesloten